20 april 2011

För att aldrig glömma

Med tanke på den händelse på Hallands Nation i Lund för några dagar sen passar det extra bra att belysa detta ämne. Läs gärna denna artikel innan ni fortsätter. http://allastudier.se/artiklar/474-svarta-studenter-såldes-på-universitet/


1482-1787 - 300 år av brutal människohandel.
Ungefär 80 fort, cirka 1 fort per 15 km, byggdes längs Guldkusten under 300 år. Av dessa 80 fort tillhörde 37% Nederländerna, 20% England, 14% Danmark, 9% Portugal, 7% Sverige, 7% Frankrike och 6% Brandenburgh-Prussia. Så många fort som byggdes i nuvarande Ghana byggdes inte någon annanstans på den Afrikanska kontinenten. Men vad som kallades för Guldkusten blev snarare en kust för slavhandel.


Vi besökte två av dem.


CAPE COAST CASTLE
1653 Sverige
1665 England




Ett starkt försvar av kanoner längs murarna ut mot havet.








En av otaliga fängelsehålor där mat och vatten gavs genom hålet till vänster, också det enda hål för ventilation. Door of No Return. I dessa tider sitter en skylt på utsidan, Door of Return, för alla de afroamerikaner som söker sina rötter.

Taxifärd från Cape Coast till Elmina

ELMINA CASTLE
1482 Portugal
1637 Nederländerna
1872
England

Backen upp mot ingången till Elmina Castle. Ironiskt nog är slavforten väldigt vackra byggnader i en vacker omgivning med havet på ena sidan och staden på andra.







Idag huserar kanoterna på strandbanken -samma slags båtar som förde slavarna till skeppen ute på haven.




Till vänster: 'Dead man walking' Om man passerade denna dörr in i denna cell kunde man vara säker på att man vid nästa tillfälle bars ut av kamrater när hjärtat inte längre slog. Till höger: 'The door of no return'. Sista anhalt innan slavarna en och en gick ut genom grinden för att kliva ner i kanoterna som skulle ta dem ut till de stora skeppen.


Female Dungeon: Här hölls de kvinnliga slavarna fågna, ca 400 människor på en yta mindre än en 7-mannaplan. (Min enda referens) Jämfört med andra urymmen var detta ställe bra ventilerat med tanke på utegården som hade fri sikt uppåt. Bilden ovanifrån är tagen från balkongen där guvenören kunde stå och titta ner på sina fångar, när han behagade klev han ut, valde den kvinna han ville som i sin tur tvingdes upp till ovanvåningen och guvernörens sovrum. Vägrade den utvalda kvinnan slängdes hon in i den cell som senare skulle leda till döden...

Jag behöver nog inte beskriva mer av allt det brutala som hände på dessa slavfort. Jag kan sammanfattningsvis säga att under denna period på 300 år fördes 11-13 miljoner människor från den Afrikanska kontinenten till den Amerikanska. Uppskattningsvis dog 80% innan dem nått land i Amerika.





För att aldrig glömma.

3 kommentarer:

Assal sa...

Instämmer! Bra skrivet!

Anonym sa...

vad bra skrivet soph! har man växt upp "på rätt kontinent" är det lätt att glömma/förtränga grym historia..

Astrid

Anonym sa...

Okunskap är vår största fiende.
Fortsätt att sprid dina visa ord och upplys dom icke kunniga!